Arhiva vesti

   2017

   2016

   2015

   2014

   2013

   2012

   2011

   2010

12.10.2015. - Održan biznis start-up trening za drugu grupu korisnika ekonomskih grantova za povratničke zajednice na Kosovu*


U periodu od 6-8. oktobra u Gračanici, Centar za ravnomerni regionalni razvoj je održao trening namenjen drugoj grupi korisnika 8 ekonomskih grantova, koju su činili povratnici i interno raseljena lica iz Goraždevca, Gračanice, Gnjilana, Šrpca, Raniluga, Kline i Osojana. Povratničke grupe koje broje između troje i petoro članova iz različitih domaćinstava ujedinile su se i konkurisale svojim biznis idejama za dobijanje bespovratnih sredstva u vidu opreme za započinjanje posla u iznosu do 20.000 EUR za male grantove, odnosno do 50.000 EUR za velike grantove. Isplativost poslovnih ideja je proverena kroz izradu biznis planova, a samo oni poslovni poduhvati koji su se pokazali isplativi i ekonomski održivi su nagrađeni bespovratnim sredstvima u vidu nabavljenih alata, mašina i opreme za otpočinjanje privatnog biznisa.

Trodnevni trening je u potpunosti bio prilagođen poslovnim potrebama korisnika grantova koji će nakon seminara registrovati mala preduzeća u oblasti proizvodnje ratarskih kultura, stočarstva, voćarstva, meda, lisnatog i kiselog testa. Pored upoznavanja sa osnovama preduzetništva i principima dobrog planiranja u biznisu, učesnici su kroz praktičan rad i interaktivne radionice upoznati sa pravnim okvirom poslovanja, procedurom za registraciju firmi, kao i osnovama računovodstva i poreskog sistema. Tokom radioničarskog dela obuke, učesnici su bili u prilici da nauče kako da SWOT matricu koriste za analizu trenutnog stanja poslovanja i donošenje poslovnih odluka, ali i da identifikuju, analiziraju i prevazilaze poslovne rizike koji mogu ugroziti opstanak i dalji razvoj njihovih firmi.

Trening je realizovan u okviru projekta „Podrška održivom povratku na Kosovo* i reintegraciji interno raseljenih lica“, koji sprovodi nemačka humanitarna organizacija ASB (Arbeiter- Samariter-Bund) i udruženje Sveti Nikola, a finansira ga Evropska unija.

 

 Galerija slika

Masarikova 5/VI sprat, 11000 Beograd • Tel: + 381 63 8129 119 • E-mail: office@centrir.org