Arhiva vesti

   2017

   2016

   2015

   2014

   2013

   2012

   2011

   2010

28.11.2016. - Regionalni seminar o merama za unapređenje transparentnosti rada lokalnih organa vlasti


CenTriR je, zajedno sa partnerskom organizacijom- Forum civilne akcije FORCA iz Požege, od 24-26. novembra organizovao regionalni seminar u Bajinoj Bašiti o primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (u daljem tekstu Zakon) i merama za unapređenje javnosti rada opštinskih uprava, lokalnih javnih preduzeća i ustanova. Obuci je prisustvovalo 30-ak učesnika iz 6 opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga: Bajine Bašte, Čajetine, Priboja, Prijepolja, Lučana i Gornjeg Milanovca, a među njima su bili predstavnici opštinskih uprava, javnih preduzeća, centara za socijalni rad, škola, predškolskih ustanova i ustanova u oblasti kulture i sporta.

Iako je Zakon usvojen još 2004. godine, zaposleni u većini ovih lokalnih institucija nisu do sada pohađali slične obuke sa ciljem efikasnije primene Zakona u okviru delokruga rada njihovih institucija, te i dalje postoje lokalni organi vlasti koji ne objavljuju informator o radu ili je njegova sadržina značajno manjkava u odnosu na zakonom propisanu sadržinu, zatim nemaju ovlašćeno lice za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, ne šalju godišnje izveštaje Povereniku o merama preduzetim za unapređenje transparentnosti rada itd. Upravo ovi identifikovani problemi bili su motiv za iniciranje regionalnog projekata „Transparentost- ključna odluka Dobre lokalne samoUprave“, koji sprovode CenTriR i FORCA, a koji je finansijski podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

Obuka je, pored predstavljanja relevantnih zakonskih odredbi, obuhvatala i upoznavanje učesnika sa postupkom za ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja u prvostepenom postupku pred organom vlasti, odnosno u drugostepenom postupku pred Poverenikom u vezi žalbi tražilaca informacija na postupanje organa vlasti. Učesnici su posebnu aktivnost pokazali tokom studije slučajeva iz dosadašnje prakse Poverenika i to upravo na onim primerima gde su se tražioci informacija žalili na postupanje sličnih organa, poput škola, opštinskih uprava, centra za socijalni rad, javnih preduzeća itd. Drugog dana obuke je gostujuća predavačica Slavoljupka Pavlović, šefica kabineta Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, približila učesnicima jednu od najzanimljivijih, a ujedno i najkompleksnijih tema u ovoj oblasti - odnos prava na pristup informacijama od javnog značaja i prava na zaštitu podataka o ličnosti.

Edukacija je samo jedna od aktivnosti koje će nosioci projekta realizovati u okviru tehničke podrške lokalnim organima vlasti iz 6 opština obuhvaćenih projektom do juna sledeće godine. U nastavku projekta, sve zainteresovane lokalne institucije dobiće pomoć oko ažuriranja informatora o radu i unapređenja zvaničnih veb prezentacija. Takođe, za potrebe korisnika biće izrađen i model elektronske baze za vođenje primljenih zahteva za pristup informacijama i žalbi upućenih Povereniku, koje će ove institucije nadalje koristiti u svom radu.Galerija slika

Masarikova 5/VI sprat, 11000 Beograd • Tel: + 381 63 8129 119 • E-mail: office@centrir.org