Arhiva vesti

   2017

   2016

   2015

   2014

   2013

   2012

   2011

   2010

09.01.2017. - Direktna podrška opštinskim upravama i lokalnim institucijama za unapređenje proaktive transparentnosti


Centar za ravnomerni regionalni razvoj, u saradnji sa udruženjem Forca iz Požege, započeo je realizaciju prve faze pružanja tehničke podrške opštinskim upravama i lokalnim organima vlasti iz 6 opština Moravičkog i Zlatiborskog okruga, koje su uključene u projekat ʺTransparentnost-ključna odlika Dobre lokalne samoUpraveʺ. Projekat finansira Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

U cilju identifikovanja manjkavosti i neusklađenosti sa podzakonskim aktima, kojima se reguliše oblast proaktivne transparentnosti organa javne uprave, i izrade preporuka za otklanjanje tih neusklađenosti u toku je sprovođenje detaljne analize informatora o radu i zvaničnih veb prezentacija opštinskih uprava i lokalnih institucija koje su obuhvaćene projektom. Ovo konkretno podrazumeva analizu usklađenosti zvaničnih veb prezentacija opštinskih uprava u Bajinoj Bašti, Gornjem Milanovcu, Čajetini, Lučanima, Prijepolju i Priboju sa Smernicama za izradu veb prezentacije organa državne uprave v5.0, kao i analizu informatora o radu lokalnih organa vlasti u skladu sa Uputstvom za izradu i objavljivanje informatora o radu državnih organa. Posebna pažnja biće posvećena onim lokalnim organima koji do sada nisu izradili informator o radu, jer će im u nastavku tehničke podrške biti pružena kontinuirana stručna i savetodavna podrška u procesu izrade i objavljivanja ovog dokumenta u 2017. godini.

Korisnicima tehničke podrške će na kraju ove prve faze biti dostavljeni rezultati analize i preporuke za unapređenje sadržine informatora i internet prezentacija, a potom će im do kraja projekta biti na raspolaganju različiti modaliteti stručne podrške koji će im olakšati otklanjanje identifikovanih manjkavosti i neusklađenosti, poput radnih sastanaka, mentoringa, konsultacija, pomoć u izradi dokumenata, dostavljanje modela i instrukcija itd.

  • Upitnik za analizu informatora o radu državnih organa možete preuzeti OVDE
  • Upitnik za analizu veb prezentacija jedinica lokalne samouprave možete preuzeti OVDE
Masarikova 5/VI sprat, 11000 Beograd • Tel: + 381 63 8129 119 • E-mail: office@centrir.org