Arhiva vesti

   2017

   2016

   2015

   2014

   2013

   2012

   2011

   2010

20.11.2015. - Nastavljamo da promovišemo dobru praksu u oblasti upravljanja javnom svojinom na lokalnom nivou


CenTriR je tokom poslednjih meseci aktivno radio na promovisanju dobre prakse u oblasti upravljanja opštinskom imovinom koja je, kroz sprovođenje zajedničkih aktivnosti sa opštinama Beočin, Šid, Sremski Karlovci i Čajetina, nastala na projektu "Imovina lokalne samouprave-važna karika lokalnog ekonomskog razvoja". Imajući u vidu da su navedene vojvođanske opštine, zahvaljujući pomenutom projektu, ostvarile značajne rezultate i uspostavile efikasan model upravljanja opštinskom imovinom, CenTriR je, u skladu sa svojom misijom podsticanja lokalnog ekonomskog razvoja, odlučio da svoja pozitivna iskustva stavi na raspolaganje ostalim jedinicama lokalne samouprave.

S obzirom da rešavanje imovinsko-pravnih odnosa predstavlja jedan od ključnih kamena spoticanja na planu privlačenja investicija i kreiranja povoljnog poslovnog okruženja, kao i da raspolaganje nepokretnostima u javnoj svojini mora biti transparentno, zasnovano na tržišnim principima i usmereno ka razvoju, mnoge opštine i gradovi u Srbiji su počele da prepoznaju značaj boljeg uređenja ove oblasti na lokalnom nivou. Otuda i veliko interesovanje za pružanje naše stručne podrške u ovoj oblasti, koje se ogleda u činjenici da smo do sada na poziv zainteresovanih opština održali prezentacije u 17 jedinica lokalne samouprave: Prijepolje, Nova Varoš, Pećinci, Senta, Žabalj, Titel, Kula, Odžaci, Mionica, Aranđelovac, Despotovac, Ćićevac, Boljevac, Mali Zvornik, Ljubovija, Bajina Bašta i Plandište.

Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da je jedan broj opština, među kojima se nalaze Aranđelovac, Mionica, Mali Zvornik, Titel i Senta, odlučio da uz našu podršku formira evidenciju nepokretnosti u javnoj svojini i da se temeljno pripremi za početak popisa javne svojine i upisa svojinskih prava. Tome je umnogome doprinela instalacija softvera, koji smo prošle godine razvili na projektu realizovanom kroz Exchange 4 program.

Imajući u vidu da je zakonski rok za upis prava javne svojine jedinica lokalne samouprave produžen do 6.oktobra 2016. godine, CenTriR će i u narednom periodu nastaviti svoje aktivnosti, kako bi što veći broj opština/gradova izvršio svoju zakonsku obavezu i stvorilo preduslove za efikasnije upravljanje opštinskom/gradskom imovinom.

Masarikova 5/VI sprat, 11000 Beograd • Tel: + 381 63 8129 119 • E-mail: office@centrir.org