Arhiva vesti

   2017

   2016

   2015

   2014

   2013

   2012

   2011

   2010

16.09.2016. - Opštinama predstavljen projekat usmeren ka unapređenju transparentnosti lokalne samouprave


Predstavnici CenTriR-a i FORCE su tokom ove sedmice posetili opštinske uprave u Čajetini, Prijepolju, Priboju, Bajinoj Bašti, Gornjem Milanovcu i Lučanima i održali pripreme sastanke sa rukovodstvom ovih opština kako bi im približili projekat ʺTransparentnost-ključna odlika Dobre lokalne samoUpraveʺ, u koji će one biti uključene.

Na sastancima je prezentovan regionalni projekat koji će doprineti unapređenju transparentnosti rada opštinskih uprava i lokalnih javnih preduzeća/ustanova iz 6 opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga. Sa opštinama je razmotrena dinamika projektnih aktivnosti koje će biti realizovane do kraja maja sledeće godine. Realizacija prve aktivnosti kreće već krajem septembra, a ona će podrazumevati analiziranje dosadašnje primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (ZSPIJZ) od strane 30 lokalnih organa i institucija, sa svrhom utvrđivanja manjkavosti, uskih grla, neusklađenosti sa zakonskim okvirom i problema koji su pratili njegovo sprovođenje. Dobijeni nalazi biće korišćeni za pravljenje plana pružanja tehničke podrške lokalnim organima javne vlasti i efikasnije sprovođenje narednih projektnih aktivnosti.

Na sastancima je upriličeno i potpisivanje Memoranduma o saradnji kojim su opštine pružile punu podršku nosiocima projekta i njegovom sprovođenju na teritoriji svojih opština. Projekat se realizuje zahvaljujući finansijskoj pomoći Fonda za otvoreno društvo, Srbija.

 Galerija slika

Masarikova 5/VI sprat, 11000 Beograd • Tel: + 381 63 8129 119 • E-mail: office@centrir.org