Arhiva vesti

   2017

   2016

   2015

   2014

   2013

   2012

   2011

   2010

01.03.2017. - Nastavak tehničke podrške lokalnim organima vlasti za unapređenje proaktive transparentnosti


U sklopu realizacije projektne aktivnosti koja podrazumeva pružanje tehničke podrške opštinskim upravama i lokalnim organima vlasti za unapređenje proaktivne transparentnosti, predstavnici CenTriR-a i FORCE su tokom ove nedelje posetili opštine Čajetinu, Bajinu Baštu, Gornji Milanovac i Lučane i održali sastanke sa korisnicima tehničke podrške uključenim u projekat.

Tokom prve faze pružanja tehničke pomoći korisnicima su dostavljeni nalazi analize usklađenosti zvaničnih veb prezentacija opštinskih uprava i informatora o radu ovih institucija sa relevantnim podzakonskim aktima i preporukama za unapređenje njihove sadržine. Održavanjem sastanaka otpočela je druga faza podrške kroz koju će korisnicima biti na raspolaganju različiti modaliteti stručne pomoći namenjeni otklanjanju identifikovanih manjkavosti i neusklađenosti, te su održani sastanci imali svrhu monitoringa rada na unapređenju sadržine informatora o radu i veb prezentacija opštinskih uprava. Da su lokalni organi javne vlasti iz ove četiri opštine ozbiljno shvatili značaj proaktivnog objavljivanja informacija najbolje govori činjenica da su, i pored nedostatka ljudskih kapaciteta, gotovo svi korisnici u potpunosti ispunili očekivanja projektnog tima u pogledu usvajanja i primene datih preporuka u poslednja 2 meseca. Tako je osnovna škola ʺMomčilo Nastasijevićʺ iz Gornjeg Milanovca, koja ranije nije posedovala informator o radu škole, uspela da posao njegove izrade privede kraju, dok su apotekarska ustanova i javno komunalno preduzeće iz iste opštine, iako nemaju zakonsku obavezu, ažurirale sadržinu svojih informatora za 2017. godinu. Pored ovoga, opština Čajetina se, zahvaljujući upućenim preporukama za unapređenje sadržine zvanične veb prezentacije, nalazi na početku potpunog redizajna opštinskog sajta, dok su u Bajinoj Bašti pristupili unapređenju postojeće strukture opštinskog sajta.

Tokom naredne sedmice slični sastanci biće održani sa predstavnicima lokalnih institucijama iz Prijepolja i Priboja, koji su, takođe, uključeni u projekat „Transparentnost-ključna odlika Dobre lokalne samoUprave“. Projekat finansira Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.


Galerija slika

Masarikova 5/VI sprat, 11000 Beograd • Tel: + 381 63 8129 119 • E-mail: office@centrir.org