Arhiva vesti

   2017

   2016

   2015

   2014

   2013

   2012

   2011

   2010

11.11.2010. - Predstavljen početak realizacije projekta u okviru Exchange 3 programa - Javnosti predočen projekat vredan 145.645 evra


Na konferenciji za novinare koja je upriličena danas u skupštinskoj sali SO Beočin javnost je upoznata sa fazama i očekivanim rezultatima projekta „Poboljšanje zaštite životne sredine kroz efikasnije upravljanje čvrstim otpadom na teritoriji opštine Beočin“, a koji se realizuje u okviru Exchange 3 programa. U obraćanju medijima koju je Opština Beočin organizovala u saradnji sa partnerima na projektu – nevladinom organizacijom Centar za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR) iz Beograda i gradom Valjevo o projektu su govorili predsednik opštine Beočin mr Bogdan Cvejić, direktor JKP "Beočin" Vasilije Cogoljević, predstavnik partnerskog grada Valjeva – Dragana Đenić, načelnica Gradske uprave Valjevo za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove i direktorka NVO CenTriR Vanesa Belkić.

Opština Beočin je jedna od 29 opština u Srbiji koja se sa projektom „Poboljšanje zaštite životne sredine kroz efikasnije upravljanje čvrstim otpadom na teritoriji opštine Beočin“ uspešno odazvala pozivu Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru Exchange 3 programa, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, i sredstva za njegovu realizaciju su joj odobrena. Projekat je vredan 145.645 evra, a iznos donacije EU je 119.395 evra i opština će ga realizovati u saradnji sa partnerima - nevladinom organizacijom CenTriR i gradom Valjevo.

Realizacija projekta podrazumeva uvođenje sistema obavezne separacije određenih vrsta otpada za sva fizička i pravna lica na teritoriji opštine Beočin, kao i otvaranje reciklažnog centra koji će obezbediti prodaju sakupljenih sekundarnih sirovina. Ovakav vid tretiranja otpada je u zemljama Evropske unije prisutan već dugi niz godina i pokazao se kao izuzetno koristan i za građane i za opštinske uprave s obzirom na to da, putem smanjenja ukupne količine otpada koji se odlaže na lokalnim deponijama, doprinosi očuvanju životne sredine, a prodajom recikliranog materijala, obezbeđuje dodatne prihode opštinskim upravama.

Projekat će trajati 15 meseci, a zvaničan datum otpočinjanja njegove realizacije je 15. septembar 2010. godine. Današnja konferencija za medije je jedna od prvih u nizu projektnih aktivnosti predviđenih projektnim planom, a u nastavku projekta predviđene su i brojne druge aktivnosti među kojima su: analiza postojećeg stanja upravljanja otpadom, intenzivna edukacija zaposlenih u beočinskoj Opštinskoj upravi i JKP „Beočin”, nabavka novih kontejnera za separaciju otpada i balir prese, otvaranje reciklažnog dvorišta, sprovođenje promotivne kampanje sa namerom da se što veći broj građana upozna i uključi u proces separacije otpada.
 


Galerija slika

Masarikova 5/VI sprat, 11000 Beograd • Tel: + 381 63 8129 119 • E-mail: office@centrir.org