Arhiva vesti

   2017

   2016

   2015

   2014

   2013

   2012

   2011

   2010

23.04.2012. - Rudničko-takovski kraj - pozitivan primer uspešnog bavljenja seoskim turizmom


Grupa sastavljena od 15 beočinskih domaćinstava i nekoliko članova projektnog tima je po drugi put u periodu od 18.-21. aprila boravila u studijskoj poseti gornjemilanovačkim selima i domaćinstvima koja se uspešno bave ruralnim turizmom u ovom delu Srbije. Trodnevna poseta je organizovana zahvaljujući Evropskoj uniji, koja je finansijski podržala realizaciju projekta „Beočin-nova vizija turističke destinacije! Stvaranje preduslova za razvoj ruralnog turizma u opštini Beočin“, koji opština Beočin sa partnerima-opštinom Čajetina, TO opštine G. Milanovac i Centrom za ravnomerni regionalni razvoj-CenTriR sprovodi već 13 meseci.

Tokom studijske posete beočinski domaćini, koji se pripremaju da uđu u posao pružanja usluga u seoskom turizmu, su imali prilike da obiđu nekoliko domaćinstava u selima Majdan, Klatičevo, Rudnik i Leušići kako bi se upoznali sa turističkom ponudom koju ova domaćinstva pružaju domaćim i inostranim gostima. Pored susreta sa gostoprimljivim domaćinima od kojih su dobili dragocene savete za bavljenje seoskim turizmom, učesnici među kojima je bilo i vlasnika nekoliko vinarija na Fruškoj gori, su obišli oplenačke vinograde, kao i dve vinarije u Topoli- Kraljevsku vinariju dinastije Karađorđević i vinariju „Aleksandrović“, jednu od najmodernih vinarija u Srbiji.

Ovo je bila treća od ukupno četiri planiranje studijske posete partnerskim opštinama na projektu, koje imaju za cilj da se 15 odabranih domaćinstava iz beočinskih sela, koja imaju kapaciteta da se bave seoskim turizmom, što bolje pripreme za ulazak u novi posao. Skupština opštine Beočin je u februaru 2012. godine usvojila Program razvoja turizma opštine Beočin 2012.-2013. godine, gde je kao jedan od strateških pravaca razvoja turizma predviđen upravo ruralni turizam. Do okončanja projekta planirana je još jedna studijska poseta zlatiborskim selima i TO Zlatibor.Galerija slika

Masarikova 5/VI sprat, 11000 Beograd • Tel: + 381 63 8129 119 • E-mail: office@centrir.org