Arhiva vesti

   2017

   2016

   2015

   2014

   2013

   2012

   2011

   2010

16.12.2010. - Prvi koraci na realizaciji partnerstva Grada Valjeva i Opštine Beočin na projektu Exchange 3 - Završena trodnevna ekspertska misija Valjevaca Beočinu


U periodu od 12. do 15. decembra 2010. godine Opštinska uprava Beočin i JKP „Beočin“ su bili domaćini dvoje stručnjaka za upravljanje otpadom iz grada Valjeva. U ekspertskoj misiji Beočinu su bili Slobodan Pavlović, direktor JKP „Vidrak“ i Predrag Martinović iz gradske uprave grada Valjeva, koji su tokom tri dana imali priliku da se upoznaju sa postojećim stanjem upravljanja čvrstim otpadom na teritoriji opštine Beočin. Cilj ove prve, od šest planiranih ekspertskih misija partnera iz Valjeva, je bilo sticanje kompletnog uvida u funkcionisanje postojećeg sistema upravljanja otpadom, kako bi partneri mogli da pripreme program obuke i savetovanja za zaposlene u JKP Beočin tokom dalje realizacije projekta.

Program ekspertske misije je obuhvatao: radne sastanke partnera iz Valjeva sa Exchange 3 projektnim timom, rukovodstvom i službenicima JKP Beočin, analizu upitnika o postojećem stanju upravljanja otpadom koji su partneri iz Valjeva ranije uputili JKP Beočin, obilazak lokalne deponije Tancoš, posete osnovnim školama „Jovan Popović“ u Suseku i „ Jovan Grčić Milenko“ u Beočinu itd. Desetoro službenika iz opštinske uprave i JKP Beočin je svo vreme aktivno učestvovalo u aktivnostima koje su realizovane tokom ove ekspertske misije.

Grad Valjevo je 2005.-2006. godine realizovao sličan projekat kroz program Exchange 1, koji je takođe finansirala Evropska unija, tako da će njihova dosadašnja iskustva i znanja biti od velikog značaja za Beočince tokom dalje implementacije projekta. Partneri iz Valjeva su istakli da iz Beočina nose samo pozitivne utiske, a da je to zaista tako, najbolje govori činjenica da su već počeli da se pripremaju da uzvrate gostoprimstvo Beočinu i to tokom prve studijske poste Valjevu koja će biti realizovana u januaru 2011. godine.

Ekspertska misija partnera iz Valjeva je realizovana zahvaljujući finansijskoj pomoći Evropske unije, koja je kroz program Exchange 3 podržala projekat „Unapređenje zaštite životne sredine kroz efikasnije upravljanje čvrstim otpadom“ koji Opština Beočin realizuje u partnerstvu sa Gradom Valjevom i NVO Centar za ravnomerni regionalni razvoj-CenTriR iz Beograda.

 


Galerija slika

Masarikova 5/VI sprat, 11000 Beograd • Tel: + 381 63 8129 119 • E-mail: office@centrir.org