Arhiva vesti

   2017

   2016

   2015

   2014

   2013

   2012

   2011

   2010

28.11.2013. - Javnosti predstavljeni rezultati istraživanja o efektima sprovođenja omladinske politike u Srbiji i BiH


Danas je u Bijeljini u pres centru BN televizije održana konferencija za medije, povodom završetka istraživanja „Efikasnost lokalnih mehanizama za unapređenje položaja mladih u opštinama pograničnog regiona Srbija-BiH“. Istraživanje je sprovedeno u periodu avgust-oktobar 2013. godine kao jedna od glavnih aktivnosti na projektu „Mladi-najznačajnija snaga našeg regiona“, koji finansira Evropska unija kroz IPA Program prekogranična sardanja Srbija-BiH.

Istraživanje je imalo za cilj da obezbedi sveobuhvatan i objektivan pregled dosadašnjeg rada i ostvarenih rezultati Kancelarija za mlade (u Srbiji) i Komisija za mlade (u BiH), utvrdi usklađenost njihovog rada sa osnovnim potrebama mladih u lokalnim zajednicama u kojima deluju i formuliše preporuke za poboljšanje efikasnosti njihovog rada u budućnosti. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno delovanje Kancelarija/Komisija za mlade u 16 opština i gradova pograničnog regiona Srbija- BiH: Sremska Mitrovica, Inđija, Ruma, Stara Pazova, Čajetina, Užice, Prijepolje, Nova Varoš, Bijeljina, Brčko, Šamac, Orašje, Srebrenica, Goražde, Foča, Višegrad. Istraživači su obavili intervjue sa koordinatorima Kancelarija/Komisija za mlade, analizirali usvojene Lokalne akcione planove za mlade, kao i obim njihovog dosadašnjeg sprovođenja, analizirali vidljivost rada Kancelarija/Komisija za mlade na internetu i način na koji koriste društvene mreže u komunikaciji sa ciljnom grupom.

Pored ovoga, istraživanje je imalo za cilj da utvrdi kako srednjoškolci iz istih lokalnih zajednica ocenjuju dosadašnje sprovođenje omladinske politike u svojim opštinama, kao i to koji su najveći problemi mladih u regionu i u kojoj meri srednjoškolci učestvuju u radu omladinskih organizacija i lokalnih Kancelarija/Komisija za mlade. Istraživanje je sprovedeno na uzorku 1214 učenika iz 16 srednjih škola u Srbiji i BiH, što čini oko 12% učenika ovih škola koje su bile obuhvaćene istraživanjem.

Rezultate istraživanja su predstavile Vanesa Belkić, izvršna direktorka CenTriR-a, i Vedrana Subotić iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj, koje su koordinisale sprovođenje istraživanja u Srbiji, odnosno u BiH. Na konferenciji za medije su još govorili Ivan Lozić (gimnazijalac iz Stare Pazove) i Lidija Mirković (gimnazijalka iz Bijeljine), čije su škole bile obuhvaćene istraživanjem. Oni su predstavili svoja očekivanja od trodnevnog seminara koji će pohađati u Bijeljini sa još 30-oro srednjoškolaca iz regiona. Rezultati istraživanja će široj javnosti biti predstavljeni u publikaciji, koja uskoro izlazi iz štampe o čemu će partnerske organizacije naknadno informisati medije i institucije zadužene za sprovođenje omladinske politike u obe države.Galerija slika

Masarikova 5/VI sprat, 11000 Beograd • Tel: + 381 63 8129 119 • E-mail: office@centrir.org